Şht. Mustafa Doğan Cd No:57, Çankaya/Ankara

Beslenme ve Diyetetik

ÖZEL MİM HASTANESİ

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ne ile İlgilenir?

Özel Mim Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü; çeşitli hastalıklarda iyileşme sürecini desteklemek ve sağlıklı bir hayatın devamlılığını sağlamak temel esasıyla, deneyimli beslenme ve diyet uzmanları kadrosuyla sağlıklı ve kaliteli yaşama adım atmanız ayrıca bireysel özelliklerinize uygun kaliteli ve güvenli beslenme programları uygulamak için beslenme ve diyet hizmeti vermektedir. Beslenme ve diyetetik bölümü, sağlıklı yaşamın anahtarlarından birinin doğru beslenmekten geçmekte olduğu farkındalığını oluşturmak, hastaları ve danışanları bu doğrultuda yönlendirmektedir. Dengeli ve düzenli beslenme, pek çok hastalığın önüne geçen önemli bir etmen olarak değerlendirilmektedir. Hastanelerde ve diğer sağlık kuruluşlarında kişilerin yaşam kalitesini artırmak amacıyla sağlıklı ve dengeli beslenmeleri ile vücutlarının metabolizma faaliyetlerine uygun bir beslenme planı uygulayarak daha sağlıklı bir bedene kavuşmaları amacıyla hastalara ve danışanlara hizmet veren bölüme beslenme ve diyetetik bölümü adı verilmektedir.

Beslenme ve diyetetik bölümü sağlıklı kilo alma- kilo verme, diyabet (şeker hastalığı) hastalarının doğru beslenmesini sağlama, hamilelik döneminde doğru beslenme gibi pek çok hastalık ve durum için danışanlara hizmet vermektedir.

ankara özel mim hastanesi

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Hangi Hastalıklarla İlgilenir?

Beslenme diyetetik bölümünün kapsamı oldukça geniştir. Çocukluk çağından hamileliğe, çeşitli hastalıklardan kişiye özel beslenme uygulamalarına kadar geniş çapta hizmet verilmektedir.

Bu kapsamda;

Kilo Denetim Programları

Kilo denetim programları: Türkiye’de aşırı kilolu olma oranı yaklaşık olarak yüzde 35 civarındadır. Yapılan çalışmalara göre, mevcut ağırlıktan yüzde 5-10 oranında oluşan azalma ile kan basıncı, kolesterol seviyesi ve kan şekeri kontrolünde önemli iyileşmeler olmaktadır. Yaşam tarzınıza uygun hazırlanmış beslenme programı ile kilo denetiminizi sağlayabilirsiniz.

Kilo Kazanım Programları

  • Kilo kazanım programları: Sadece vücut ağırlığınızın fazla olması değil, düşük olması da yaşam kalitenizi olumsuz yönde etkileyebilir. Burada hormonal problemler dışında yeme bozuklukları da etkili olabilir. Sizin kişisel özelliklerinize göre bir beslenme programı hazırlanarak ağırlık kazanımınız desteklenmektedir.

Hastalıklarda Beslenme

Hastanemizde yatan veya ayakta tedavi alan tüm hastalarımız için tüketmeleri gereken tüm besin öğelerini hesaplayarak mevcut rahatsızlığına yönelik beslenme bilgileri ve beslenme programı verilir.

  • Polikistik Over Sendromu ve Beslenme
  • Diyabet ve Beslenme
  • Onkoloji ve Beslenme
  • Kalp – Damar Hastalıkları ve Beslenme
  • Menopoz ve Beslenme
  • Sindirim Sistemi ve Beslenme
  • Metabolik Sendrom ve Beslenme
  • Obezite Cerrahisi Sonrası Beslenme

HAMİLELİK VE EMZİRME DÖNEMİNDE BESLENME

Hamile olan kadınların bebeklerinin sağlıklı gelişimi açısından beslenmelerine gereken özeni göstermesi gerekmektedir. Hamileliğin her evresinde uygulanması gereken beslenme planı farklılaşmakta olup yaş, boy-kilo oranı gibi faktörlere bağlı olarak hamilelerin hangi besinleri hangi oranda tüketmeleri gerektiği değişmektedir. Bu durumda kadınların sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmeleri açısından beslenme ve diyetetik önem arz etmektedir.

Hamilelerin bebeklerini doğurduktan sonraki süreçte emzirme döneminde de düzenli ve dengeli beslenme kurallarına uyması gerekmektedir. Anne sütünün bebeğin gelişimi için yeterli miktarda besin değerlerini içermesi bakımından annenin emzirme döneminde beslenme ve diyetetik bölümüne başvurması, dikkat edilmesi gereken bir husustur.

ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE BESLENME

Çocukluk çağında tip 2 diyabet, yüksek kolesterol, obezite gibi sağlık sorunları yaşanabilmektedir. Yanlış ve düzensiz beslenmenin büyük rol oynadığı bu hastalıkların önlenmesinde ve tedavi sürecinde beslenme ve diyetetik bölümü görev almaktadır.  Ayrıca çocukların fiziksel ve zihinsel döneminin önem taşıması itibariyle de zararlı gıdalardan uzak durması gerekmektedir. Bu açıdan beslenme ve diyetetik bölümü çocukluk dönemi beslenme problemleri ve bu problemlere bağlı ortaya çıkan hastalıklarla mücadele etmede hizmet vermektedir.

DİYABET HASTALARINDA BESLENME

Diyabet ya da yaygın bilinen adıyla şeker hastalığı, yanlış ve hatalı beslenmeden kaynaklanan hastalıklar arasında yer almaktadır. Düzensiz, yetersiz ve dengesiz beslenme sonucunda ortaya çıkan hastalıklardan kabul edilen diyabet, doğru beslenmeyi öğrenmeyi zorunlu kılan bir hastalıktır. Vücudun ihtiyacı olan besin değerlerinin tespit edilmesi ve bu değerlerin daha sağlıklı bir düzeye getirilerek hastanın yaşam kalitesinin iyileştirilmesi açısından beslenme ve diyetetik bölümü önem taşımaktadır.

MİDE VE BAĞIRSAK HASTALIKLARINDA BESLENME

Kronik veya akut bağırsak ile mide rahatsızlıklarının tedavisinde ve önlenmesinde beslenme ve diyetetik bölümü görev almaktadır. Gastrit, ülser, hazımsızlık gibi mide sorunları yaşayan ve ishal, kolit, emilim bozukluğu gibi bağırsak problemleri yaşayan kişilerin hangi besinleri tüketmesi ve hangi besinleri tüketmemesi gerektiği hususunda mutlaka bir beslenme ve diyetetik bölümüne başvurarak yardım alması gerekmektedir.

YATAN HASTALAR İÇİN BESLENME

Hekimler kimi zaman çeşitli sağlık sorunları nedeniyle hastanede yatarak tedavi gören hastaların tedavilerine güç kazandırmak amacıyla beslenme ve diyetetik bölümüyle iş birliği içinde çalışmaktadır. Doktorların uygun gördüğü durumlarda beslenme ve diyetetik bölümü uzmanları tarafından hastanın genel sağlık durumuna göre yeni bir beslenme programı hazırlanmaktadır. Beslenme programının hasta tarafından düzenli olarak uygulanıp uygulanmadığının takip edilmesinde de beslenme ve diyetetik bölümü rol üstlenmektedir.

KİŞİYE ÖZEL BESLENME UYGULAMALARI

Beslenme ve diyetetik bölümüne dengeli ve sağlıklı beslenme açısından rutin kontrollerini yaptırmak, kilosunu kontrol altında tutmak isteyen danışanlar da başvurmaktadır. Bu amaçla başvuran kişilere beslenme ve diyetetik uzmanı tarafından kişinin vücut özelliklerine göre hangi yiyecekleri tüketmesi gerektiği konusunda bilgi verilmekte ve bu kişilere uygun bir beslenme programı çıkartılmaktadır. Ayrıca danışanın bu programa uyup uymadığı ve bu süreçte ne kadar gelişme kaydettiği beslenme ve diyetetik bölümü tarafından takip edilmektedir.

SPORCU BESLENMESİ

Spor fiziksel olarak performans gerektiren bir aktivitedir. Performansın yüksek seviyede kullanılması için düzenli antrenmanın yanı sıra sağlıklı, düzenli ve kaliteli gıdalardan oluşan bir beslenme planının yapılması ve uygulanması çok önemlidir.

Özel Mim Hastanesi beslenme ve diyetetik uzmanları sporcunun yaptığı spor dalını, vücut kompozisyonu ölçüm sonuçlarını, kişisel özelliklerini, büyüme ve gelişme döneminde olup olmama durumlarını göz önünde bulundurarak kişinin beslenmesini planlamakta ve takibini yapmaktadır. Sporcuların hem antrenman dönemlerinde hem müsabaka öncesi ve sonrasında beslenme ihtiyaçlarını belirleyip, beslenme programlarını düzenlemektedir.

ALERJİ, BESİN İNTOLERANSI VE BESLENME

Besin alerjileri, bebeklik döneminden başlayarak insan hayatını tümüyle etkilemektedir. Bu nedenle alerjisi olan bireylerin beslenmesine, çok küçük yaşlardan itibaren dikkat edilmelidir. Beslenme ve diyetetik bölümü uzmanları bireylerin besin alerjileri nedeniyle diyetlerinden çıkardıkları besinlerin, yetersiz ve dengesiz beslenme durumuna yol açmaması için bireylerin sağlıklı şekilde beslenmesini planlamaktadır.

YEME DAVRANIŞ BOZUKLUKLARINDA BESLENME

Yeme bozukluğu (anoreksiya, bulimia vb) tedavisinde amaç; bozulmuş yeme davranışını değiştirerek yemek konusuna farklı bir yaklaşım getirmek ve yeni bir yeme düzeni kurmaktır. Özel Mim Hastanesi beslenme ve diyetetik bölümü uzmanları yeme bozukluğunun teşhis edilmesinde, tedavisinde, izlenmesinde, hastanın desteklenmesi ve rehabilitasyonunda modern ve multidisipliner bir yapı içerisinde çalışmaktadır.

Beslenme ve Diyetetik

Beslenme, sağlığın korunması ve yaşamın sürdürülmesi için en önemli gereksinimlerden biridir. İnsan sağlığı beslenme, iklim koşulları, genetik gibi birçok faktörün etkisi altındadır. Bu faktörlerin başında da beslenme gelmektedir. Sağlıklı beslenme, vücudun gereksinimi olan besin ögelerinin yeterli miktarda ve düzenli olarak alınmasıyla oluşur.

Beslenme ve diyetetik bölümümüzde bireylerin cinsiyet, yaş, boy, fiziksel aktivite ve kan değerleri göz önünde bulundurularak özel beslenme programı yapılmaktadır.

Bölümümüzün amacı sağlıklı beslenme bilinci oluşturarak yaşam kalitesini artırmak, hastalıkların önlenmesine yardımcı olmak ve var olan hastalıkların tedavisini desteklemektir.

Bölümümüzde;

  • Bireysel beslenme danışmanlığı,
  • Şişmanlık ve obezitede beslenme,
  • Gebelik ve gestasyonel diyabette beslenme,
  • Emziklilik döneminde beslenme,
  • Çocukluk ve adölesan dönemde beslenme,
  • Sağlıklı kilo alma programları,
  • Sporcu beslenmesi,
  • Yeme bozukluklarında beslenme,
  • Menopoz döneminde beslenme,
  • Şeker hastalığında (diyabet) beslenme,
  • Kalp-damar hastalıklarında beslenme,
  • Böbrek hastalıklarında beslenme,
  • Kanserde beslenme,

Sindirim sistemi hastalıklarında beslenme programları uygulanmaktadır.