Şht. Mustafa Doğan Cd No:57, Çankaya/Ankara

Cildiye - Dermatoloji

ÖZEL MİM HASTANESİ

Dermatoloji Bölümü Ne ile İlgilenir?

Özel Mim Hastanesi Dermatoloji Bölümü; tüm dermatolojik sağlık problemlerinde modern ve gelişmiş teknolojik tıbbi altyapıları ile hastalarına hizmet vermektedir. Dermatoloji bölümü, cilt sağlığı ve saç, tırnak ve mukoza zarlarının bozuklukları ile ilgilenen tıp alanıdır. Deri, insan vücudunun en büyük organıdır. Mikroplara ve yaralanmalara karşı ilk savunma hattıdır ve çoğu zaman genel sağlığı yansıtır. Dermatoloji; deri ve zührevi hastalıkların tanı, takip ve tedavisi ile ilgilenen tıp dalıdır.

Saç dökülmesi, egzama, akne, sedef hastalığı, aşırı saç büyümesi, Behçet hastalığı gibi sağlık sorunlarıdermatolojikliniklerinin uğraştığı hastalıklardan bazılarıdır. STD'ler, cinsel yolla bulaşan bel soğukluğu, frengi, genital siğiller ve klamidya gibi sağlık sorunlarını içerir. Ancak sağlık sorunlarına dair belirtilerin göz ardı edilmesi dermatologlar tarafından uygulanan tedavilerin başarı oranını olumsuz etkileyebilir.

ankara özel mim hastanesi

Dermatoloji Dalları Nelerdir?

Hastalıklar, enfeksiyonlar ve rahatsızlıklar dahil olmak üzere cilt koşullarıyla ilgilenen tıp dalıdır. Dermatologlar, cilt hastalıklarının tanı ve tedavisinde uzmanlaşmış doktorlardır. Ayrıca cilt kanseri ve melanomlu insanlarla da ilgilenirler. En yaygın dermatoloji dalları şunlardır:

  • Dermatolojik cerrahi
  • Dermatopatoloji
  • Dermatolojik patoloji

Dermatoloji, cilt ve hastalıklarıyla ilgilenen tıp dalıdır. Cilt ve saç, diş, burun, kulak ve tırnak gibi uzantıların hastalık veya yaralanmadan nasıl etkilendiğine bakan tıbbi bir uzmanlık alanıdır.

Dermatoloji Alanı Kapsamında Neler Yapılmaktadır?

Cilt sağlığının tüm yönleri ile ilgilenir. Egzama, sedef hastalığı, akne ve rozasea gibi hastalıkları içerir. Dermatologlar ayrıca siğiller, benler ve tümörler gibi durumların da teşhis ve tedavisi ile ilgilenir. Dermatologlar, cilt problemlerini, deriye mikroskop altında bakarak veya hastalık semptomlarını kontrol etmek için biyopsiler yaparak inceler. Ayrıca vücudun içinde neler olup bittiğini görmek için kan testleri veya görüntüleme taramaları gibi diğer tanı testlerini de kullanırlar. Dermatoloji, cilt hastalıklarını inceleyen bir bilim ve tıp dalıdır.

Dermatologlar bu alanda uzmanlaşmış tıp doktorlarıdır. Dermatologlar bu hastalıklar ile ilgilenmenin yanı sıra kanser belirtileri ve cildi etkileyebilecek diyabet gibi diğer sağlık durumlarını da araştırırlar. Dermatologlar tipik olarak hastaları uygulamalı bakımlarıyla tedavi ettikleri ve durumlarına yardımcı olmak için çeşitli tedaviler kullandıkları hastanelerde veya kliniklerde çalışırlar. Akne, sedef hastalığı, egzama, siğiller, benler ve melanom dahil pek çok hastalıkla ilgilenmekle birlikte bunlarla sınırlı olmamak üzere dermatologların araştırdığı birçok hastalık vardır.

Dermatologlar Hangi Hastalıklar ile İlgilenmektedir?

Dermatolojicilt hastalıkları ve cinsel yolla bulaşan tüm hastalıklarla ilgilenir. Ülkemizde en sık görülen deri hastalıkları şu şekilde sıralanabilir;

Akne: Bu hastalık, özellikle hormon seviyelerinin düzensizleştiği ergenlik döneminde çok yaygındır. Kıl folikülünün bulunduğu her gözenekte, sebum adı verilen yağlı bir salgı üretmekten sorumlu bir yağ bezi vardır. Aşırı sebum üretimi, çevresel faktörler veya ölü cilt gözeneklerin tıkanmasına neden olabilir. Bu gözeneklerde bakteri üremesi durumunda akne sorunları, iltihaplı sivilceler gelişebilir.

Mikoz: Ayaklarda, saçlarda, tırnaklarda, üreme organlarında veya gövdede bulunabilir. Bu hastalıklar sıcak yaz aylarında daha sık görülür ve mantar, dokulara yerleşip çoğaldığında ve bir enfeksiyonu tetiklediğinde gelişir. Ciltte kızarıklık, kabarcık oluşumu, kaşıntı, sulu ve kötü kokulu oluşum gibi belirtiler gösterir. Özellikle nemli cilt veya uzun süreli hava eksikliği mantar hastalıklarını tetikleyebilir.

Çocukluk çağı hastalıkları: Kızamık, suçiçeği, kızıl hastalığı gibi döküntülere neden olan hastalıklar da dermatologların ilgi alanına girmektedir. Bununla birlikte, bu bozukluklar çocuklukta mevcutsa, bir çocuk doktorundan yardım alınması tavsiye edilir.

Paraziter cilt hastalıkları: Uyuz, baş biti, kene ısırıkları ve vücut biti gibi hastalıklar paraziter cilt hastalıklarına örnek olarak gösterilebilir. Bu hastalıklar bulaşıcı olduğundan, mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmesi oldukça önemlidir.

Zona: Çocuklarda suçiçeği hastalığına neden olan virüsten kaynaklanır. Gece yanıkları olarak da adlandırılan bu durum, özellikle 50 yaşın üzerindeki kişilerde yaygındır. Döküntü, kaşıntı, ağrı ve iltihaplanma belirtileri ile kendini gösterir.

Alerjik hastalıklar: Güneş alerjileri, böcek ısırıkları, polen alerjileri, ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkan reaksiyonlar ve besinlere bağlı alerjik reaksiyonlar örnek olarak gösterilebilir.

DERMATOLOGLAR HANGİ TEDAVİLERİ UYGULAMAKTADIR?

Cilt hastalıklarını tedavi etmenin birçok yolu vardır. Uygun yöntem, kişinin genel sağlığına, yaşına, nedenine, semptomlarına, evresine, türüne ve vücuttaki etkisine bağlı olarak kişiden kişiye farklılık gösterir. En uygun tedavi planı profesyonel bir dermatolog tarafından belirlenecektir. Antiparaziter, antifungal ve tedavi edici ilaçlar, steroidler veya antibiyotikler en sık kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçlar enjeksiyonlar, oral tabletler, spreyler, losyonlar, merhemler veya solüsyonlar şeklinde olabilir.

İlaçlar, egzama, sedef hastalığı, cilt ve tırnak mantarı, siğiller ve akne gibi sorunları tedavi etmek için kullanılır. Diğer tedavi seçeneklerini desteklemek için de kullanılabilir. Vitiligo ve sedef hastalıklarının tedavilerinde kullanılan fototerapi ve Dar Band UVB tedavisi de dermatologlar tarafından sıklıkla tercih edilen yöntemler arasındadır.

Cildiye-Dermatoloji

Dermatoloji (Deri bilimi), deri, saç, tırnak, ağız mukozası gibi vücudun giriş kapılarında görülen hastalıkların tanı ve tedavisi ile ilgili bölümdür.

Bölümümüzde; çocuk ve yetişkinlerde görülen deri hastalıklarının tanısı, medikal ve girişimsel tedavileri yapılmaktadır. Dermoskopik ve mikroskopik incelemeler, tanı amaçlı deriden parça (biyopsi) alma, alerjik hastalıklar ve ürtiker testi, dondurma tedavisi, elektrokoterizasyon, immunoterapi (aşı uygulaması), tırnak çekimi ve ürtiker serum tedavisi gibi hizmetler teknolojik yöntemlerle verilmektedir.

Dermatoloji Bölümümüzde, “DERMATOKOZMETİK UYGULAMA VE TEDAVİLER” başlığı altında açıklanan PRP, botoks, dolgu uygulaması, dermapen, dermaroller, mezoterapi, radyofrekans, peeling, lazer epilasyon, V-lifting gibi tüm uygulamalar gerçekleştirilmektedir.