Şht. Mustafa Doğan Cd No:57, Çankaya/Ankara

Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü

ÖZEL MİM HASTANESİ

Kadın Hastalıkları ve Doğum

Özel Mim Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü; Menopoz, Jinekolojik Onkoloji, Tüp Bebek ve Riskli Gebelik, Cinsel Sağlık, Ergen Sağlığı gibi branşlarda uzmanlaşmış hekimleri bir araya getirmekte ve kişiye özel tedaviler sunmaktadırKadın hastalıkları ve Doğum üreme organlarının sağlığı ve hastalığıyla ilgilenen tıp anabilim dalıdır. Kadın hastalıkları ve doğum bilimi, jinekoloji ve obstetri olarak da bilinir. Jinekoloji kadın sağlığı hastalıkları ve üreme sistemiyle ilgili sorunlarla ilgilenir. Jinekolojik kanserler, kısırlık, tüp bebek, gebelik ve doğum, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, cinsel sorunlar, dış gebelik, aile planlaması ve diğer kadın hastalıkları Kadın hastalıkları ve Doğum biliminin alanına girer. Tüm bu hastalıkların tanı ve tedavisinden kadın hastalıkları ve doğum uzmanı sorumludur. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları birçok hastalığa bakarlar.

Kadın Hastalıkları uzmanı kime denir?

Doğum ve jinekoloji bilimi uzmanları aynı zamanda jinekolog ve kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olarak da bilirler. Jinekolog olmak için önce tıp fakültesi eğitimi alınması gerekir. Ardından tıpta uzmanlık sınavına (TUS) girip yeterli puan alıp, kadın hastalıkları ve doğum alanında 5 yıllık mesleki eğitimin tamamlanmasının ardından kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ünvanı almaya hak kazanırlar.

ankara özel mim hastanesi

Jinekologlar hamilelik öncesi hamilelik süreci doğum ve doğum sonrasıyla ilgileniyorlar. Ancak bir kadın doğum uzmanının tek görevi gebelik takibi yapmak değildir. Ayrıca kadın üreme sisteminin vulva, vajina, serviks (rahim ağzı), uterus (rahim), fallop tüpleri ve overler (yumurtalıklar) gibi kadın üreme organları konusunda da uzmandırlar ve ilgili organların sorunlarıyla ilgili ameliyat yapma hakları vardır.

Ayrıca kadın hastalıkları ve doğum uzmanları aile planlaması ve doğum hakkında hastalarına yardımcı olurlar. Üreme sisteminin sağlığını korumak için adet düzensizliği, anormal akıntı (rengi, kokusu) gibi belirtiler göz ardı edilmemeli bir an önce jinekolojik muayene planlanmalıdır. Kadın üreme organlarındaki hastalıkların jinekolojik yönetimi, rutin jinekolojik muayene ve gebeli k takibinden sorumludur.

Kadın Hastalıkları Uzmanı Hangi Hastalıklara Bakar?

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarını alanları şu şekilde sıralanabilir;

Gebelik takibi, dış gebelik, düşük, erken doğum obstetri (doğum) alanına girer. Hamilelik boyunca bebeğin ve annenin sağlığı yakından izlenmelidir. Doğumdan sonra annenin rutin kontrolleri devam etmektedir.

İdrar kaçırma, kısırlık, cinsel yolla bulaşan hastalıklar (STD), miyom, yumurtalık kisti, polikistik over (PCOS) gibi konular doğrudan jinekolojinin alanına girer. Tüp bebek tedavisi kısırlık gibi durumlar da kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından yapılmaktadır.

STD’ler arasında genital siğiller ve uçuk, bel soğukluğu, klamidya, frengi, trikomonas, AIDS ve hepatit B bulunur. Bu hastalıklar vücut sıvılarının (kan, genital salgılar, sperm vb.) karşılıklı temasıyla yayılır. Genellikle korunmasız cinsel ilişki sırasında bir eşe geçer. Bununla birlikte ortak iğneler, kan nakli veya taşıyıcı anneden bebeğe de bulaşıcı hastalıklar geçebilir.

Her bozukluğun kendine özgü semptomları olsa da yaygın semptomlar arsında ağrılı idrar çıkma, vajinal akıntı, anal veya genital bölgede kabarcıklar, mide bulantısı ve ishal yer alır. Her hastalığın kuluçka süresi değiştiğinde semptomların zamanlaması da değişir. Birçok hastalık ilaçla tamamen tedavi edilirken, HIV ve hepatit B gibi hastalıkların net bir tedavisi yoktur.

Kadın Hastalıkları Uzmanları Enfeksiyonlara Bakar mı?

Enfeksiyon hastalıları kadınlarda daha sık görülür. Çoğu durumda ilaçla iyileşme sağlanabilir. En sık görülen enfeksiyon hastalıları vajinal mantar ve idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Buna ek olarak vulvit (dış üreme sistemini enfeksiyonu), vajinit (vajina enfeksiyonu) ve pelvik enfeksiyon (alt genital sistem organlarında bakteriyel veya viral nedenlerle oluşan enfeksiyonun üst üreme sistemine yayılmış hali olan enfeksiyon türü) sık görülür. Pelvik inflamatuar hastalıklar kadınlarda görülen enfeksiyonlardan biridir. Enfeksiyonlar cinsel ilişkiden sonra, hamilelik ve doğum sırasında veya cerrahi prosedürler sonrasında ortaya çıkabilmektedir. Kişisel hijyene özen göstermek bulaş olmasını engellemek açısından önemlidir. Enfeksiyonlar tedavi edilmezse ilerlemeye meyilli olduğu için ihmal edilmemeli kısa sürede tedavi edilmelidir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Kanser hastalığına bakar mı?

Üreme organlarında oluşan kanserler kadın kanserleri arasında ciddi önem arz etmekte kansere bağlı ölümler sıralamasında ön sıraları almaktadır. Kadın kanserlerinde genetik faktörler, çevresel faktörler ve yetersiz beslenme büyük rol oynamaktadır. En yaygın üreme sistemi kanserleri arasında rahim ağzı kanseri, rahim, yumurtalık ve vulva kanserleri yer almaktadır. Bu tür tümörler ne kadar erken teşhis edilirse tedavi şansı o kadar yüksek olmaktadır. Uzmanlar kadınlarda şikayetleri olmasa bile düzenli aralıklarla smear ve jinekolojik muayene önermektedir. Jinekolojik muayenede üreme organlarında saptanan kistler iyi huylu ve kötü huylu olabilmektedir. Smear testinde çıkan hücresel değişikler de kanser hücrelerin dönüşümünde erken aşamada saptanmasını sağlar. Böylece kanser oluşumu erken teşhis edilir ve tedavi şansı artar. Üreme sistemi kanserlerinde cerrahi tedaviyi kadın hastalıları ve doğum uzmanları üstlenir. Cerrahiye ek olarak radyasyon tedavisi ve kemoterapi de kanser hastalığına ve hastalığın evresine göre tedavide kullanılan yöntemlerdendir.

Aile planlaması için hangi doktora gidilir?

Aile planlaması genellikle çiftlerin çocuk sahibi olması engellemek gibi düşünülse de aslında ne zaman ve kaç çocuk sahibi olacaklarını planlamaları anlamına gelmektedir. Bu hem anne hem de bebek açısından güvenli ve sağlıklı bir hamilelik sağlar. Aile planlaması söz konusu olduğunda doğum öncesi,, sırası ve sonrasında yapılması ve yapılmaması gerekenler hakkında bilgi alarak daha bilinçli bir süreçten geçilir. Jinekolog tavsiyesine göre doğumlar arasında en az 2 yıl süre olmalıdır. Bunun nedenin çocuğun gelişiminin olumsuz etkilenmemesi ve anneye gerekli zihinsel ve fiziksel hazırlanma süreci sağlamasıdır. Kadın hastalıları ve doğum uzmanı bu konuda kişilere bilgi vererek danışmanlık sağlamaktadır.

Kadın Hastalıkları ve Doğum

Özel Mim Hastanesi'nde kadın hastalıkları ve doğum bölümünde aşağıdaki hizmetler verilmektedir.

Hastanemizde, Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğimizde jinekoloji (kadın hastalıkları) ve obstetrik (gebelik takibi) alanlarında geniş kapsamlı hizmet verilmektedir. Hastanemizde doğumlar gerçekleştirilmektedir.

Çalışmalarımız şu şekildedir;

Gebelik ve doğum

  • Normal gebeliğin izlemi
  • Riskli gebeliklerin izlemi
  • Tekrarlayan düşükler
  • Gebelikte tarama testleri
  • Dış (ektopik) gebelik
  • Doğum ve sezaryen

İnfertilite ( Kısırlık )

  • İlk değerlendirme
  • Sperm testleri
  • Yumurtalık rezervi
  • Aşılama (IUI)
  • Rahim filmi (HSG)

Jinekolojik hastalıklar

  • Rahim ağzı (serviks) hastalıkları
  • Miyomlar
  • Genital siğiller
  • Bartholin kistleri
  • İdrar kaçırma
  • Adet düzensizlikleri
  • Menapoz
  • Osteoporoz
  • Genital estetik
  • Vajinismus

Gebelikten korunma

  • Rahim içi araçlar
  • Cilt altına yerleştirilen implantlar
  • Bariyer yöntemler
  • Tüplerin bağlanması
  • Enjektabl ilaçlar (iğneler)