Şht. Mustafa Doğan Cd No:57, Çankaya/Ankara

Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü

ÖZEL MİM HASTANESİ

Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Ne ile İlgilenir?

Özel Mim Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü; mikroorganizmaların (virüs, parazit, mantar, bakteri) insan vücudunda meydana getirdiği hastalıkların teşhis, tedavi ve takibini güncel bilgiler ışığında yapmaktadır. Enfeksiyon hastalıkları bölümü, enfeksiyon oluşumunu ve yaşamı tehdit eden tüm enfeksiyonların teşhis, takip ve tedavisinden sorumlu tıp dalıdır. Kısaca bulaşıcı hastalıklarla ilgilenen bilim dalı olarak tanımlanabilir. Bulaşıcı hastalıklar ve klinik mikrobiyoloji/intani anabilim dalı olarak da bilinir. Mikrobiyolojik laboratuvar analizleri bu hastalıkların teşhisinde yardımcı olduğundan Klinik mikrobiyoloji anabilim dalı ile birlikte hizmet verilmektedir.

Bulaşıcı hastalıklara parazitler, mantarlar, virüsler veya bakteriler gibi mikroorganizmalar neden olur. AIDS, zührevi hastalık, bruselloz, tifo, yüksek ateş, tüberküloz, hepatit hastalığı, solunum yolu hastalığı, idrar yolu enfeksiyonu, ensefalit, hastane enfeksiyonu, ishal, menenjit, grip, gıda zehirlenmesi, diyabet enfeksiyonu vb. kaynaklı ayak enfeksiyonu bulaşıcı hastalıklara verilebilecek başlıca örneklerdendir.

Beyin enfeksiyonları, yumuşak doku iltihabı, omurilik enfeksiyonları, kuduz, tetanos veya ameliyat sonrası enfeksiyonlar intani hastalığı olarak adlandırılır. Tüm bu hastalıklar yataklı kliniklerde tedavi edilmekle birlikte gerektiğinde ilgili branş hekimleri ile ortaklık yapılmaktadır.

Enfeksiyon Hastalıkları Bölümünün Görevleri Nelerdir?

Enfeksiyon hastalıklarıalanının görevi; virüsler, bakteriler, mantarlar ve parazitler gibi vücutta hastalığa neden olan mikropları yok ederek genel sağlığı korumaktır.

ankara özel mim hastanesi

Enfeksiyon hastalıklarıbölümleri bulunan hastaneler, vücuttaki mikropları ve bu mikroplara karşı antikorları analiz etmek için yeterli donanıma sahip olmalıdır. Enfeksiyon hastalıkları hastanenin en önemli bölümlerinden biridir. Bulaşıcı hastalıkları olan hastaları tedavi etmekten ve söz konusu hastalığın yayılmasını önlemekten sorumludur. Departmanın, enfeksiyon kontrolünü yönetmekten tıbbi bakım sağlamaya kadar çok çeşitli görevleri vardır. Görevleri, bulaşıcı hastalıkları önlemek ve kontrol etmek için testler ve tedavi uygulamayı içerir. Bölümün çalışmaları şunları içerir:

  • Bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek
  • Salgınları yönetmek
  • Enfekte kişilere tıbbi bakım sağlanması

Enfeksiyon hastalıkları anabilim dalı bulaşıcı hastalıkların önlenmesi, teşhisi ve tedavisinden sorumludur.

Viral bir enfeksiyon boğaz ağrısı, ateş, baş ağrısı ve vücut ağrıları gibi çeşitli semptomlara neden olabilir. Viral enfeksiyonların ayrıca deri döküntülerine ve göz tahrişine neden olduğu bilinmektedir. Bazı virüsler diğerlerinden daha ciddidir ve uygun şekilde tedavi edilmezse ölüme yol açabilir. Enfeksiyöz hastalık, enfekte bir kişinin kan, kusmuk veya dışkı gibi vücut sıvılarıyla temas yoluyla bir kişiden diğerine bulaşan herhangi bir hastalıktır. Tıptaki ilerlemeler ve bilgi paylaşımı ile günümüzde bulaşıcı hastalıkları gelişimlerinin erken bir aşamasında teşhis ve tedavi etmek mümkündür. Bu gelişimler, pek çok vakanın hayati tehlike oluşturmadan önce başarıyla tedavi edilmesini sağlamaktadır.

Enfeksiyon Hastalıkları Doktorları Hangi Hastalıklarla İlgilenir?

Enfeksiyon hastalıklarıdoktorları şu hastalıklarla yakından ilgilenirler;

Bulaşıcı hastalıklar: Mantar, bakteri, virüs ve parazitlerin vücutta birikmesi sonucu oluşan hastalıklardır. Hızlı yayılma söz konusudur. Vücut sıvıları, damlacıklar, kan ve solunum yoluyla bulaşır. Hastalığa bağlı olarak öksürük, yorgunluk, ishal, yüksek ateş, kas ağrısı, mide bulantısı, halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Yumuşak doku enfeksiyonu: Yüksek ateş ve dokuda şiddetli ağrı ile kendini gösterir. Hastalardan alınan kan örnekleri ile kolaylıkla teşhis edilebilir. Tedavi sürecinde antibiyotik kullanılır.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar: Cinsel ilişki sırasında bir taşıyıcıdan sağlıklı bir kişiye geçen hastalıklardır. Örneğin genital siğiller ve uçuk, bel soğukluğu, klamidya, hepatit B ve frengi sayılabilir. Bu hastalıklar tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Hangi Cilt Rahatsızlıklarını Tedavi Eder?

Diyabetik ayak: Diyabetli kişilerin ayaklarında genellikle enfeksiyon problemleriyle ilerleyen görünür yaralar vardır. Erken teşhis edildiği taktirde antibiyotik tedavisi ile tedavi edilebilir. Ancak ilerlemiş enfeksiyonlarda uzuv kaybına neden olabilir. Aşırı kilolu olmak, diyabetik ayak problemleri geliştirme riskini büyük ölçüde artırır. Bu nedenle hastaların beslenme planlarına sadık kalmaları ve hareketsizlikten kaçınmaları büyük önem taşımaktadır.

AIDS ve HIV hastalıkları: Bu hastalıklar bağışıklık sistemini doğrudan etkilediği için cinsel yolla bulaşan hastalıklardan ayrı olarak kontrol edilir. Ölümle sonuçlanabilen ve yerleşik bir tedavisi olmayan bu hastalıklar, bağışıklık sistemini zayıflatmakta ve hastaları tamamen savunmasız bırakmaktadır. Bu nedenle günümüzde hayati risk taşımayan soğuk algınlığı bile hastanın hayatını tehlikeye atabilir. Düzenli takip ve ilaç tedavisi ile hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir.

Omurilik ve beyinde oluşan enfeksiyonlar: Omurilik veya beyin dokusunda oluşan iltihaplanma ve enfeksiyonlardır. Virüslerin, bakterilerin, parazitlerin veya mantarların neden olduğu bu enfeksiyonlar, kişinin genel sağlığına ciddi şekilde zarar verebilir. Bu nedenle erken tanı ve tedavi göz ardı edilemez. Tedavi için cerrahi müdahaleye veya ilaç kullanımına başvurulur.